Verleg je grenzen
Copernicus

Tour de Fris

van Parijs naar Hoogwoud

Gamefreaks, pillenslikkers, bankzitters, comazuipers, chipsvreters…  De Westfriese jeugd van tegenwoordig krijgt niet altijd leuke stempels opgedrukt. Onterecht, aldus een groep vrijwilligers uit Hoogwoud. Daarom riepen ze in 2010 de Tour de Fris in het leven: een wielertocht van Parijs naar Hoogwoud in zeven dagen. Sindsdien bewijzen veertig jongens en meiden elk jaar weer dat ʽonze’ jongeren wel degelijk kampioenen zijn.

Dit jaar start Tour de Fris vanuit Parijs in Frankrijk. Het is een mooie route met veel (hoge) heuvels, bossen en een omgeving waar van alles te zien is. De achtste editie zal plaatsvinden in de meivakantie van 21 april t/m 28 april 2018. Dit jaar gaan er zes leerlingen van de Copernicus mee
(van de 40 deelnemers in totaal). Dit zijn: Sander van den Bosch, Michiel van Etten, Frank Koenis, Britt Koenis, Nick Beerepoot en Anka van den Berg.

In de Tour de Fris draait alles om winnen. Het winnen van zelfvertrouwen. Het winnen van respect. Voor jezelf en elkaar en van familie en vrienden. De Tour de Fris gaat over het winnen van vriendschap voor het leven en het winnen van vertrouwen in de toekomst. Want: als je negenhonderd kilometer kunt fietsen door weer en wind, door zon en regen, door berg en dal, dan kun je vrijwel alles. Die wetenschap heb je zodra je wielen de finishlijn raken.

Na een maandenlange gezamenlijke voorbereiding stappen in de meivakantie veertig jongeren van 13 tot en met 16 jaar een week op de racefiets om een tocht van acht tot negenhonderd kilometer te rijden. De ene keer klinkt het startschot in Frankrijk, de andere keer in Denemarken. Maar waar het ook klinkt, de eindstreep ligt altijd in Hoogwoud. Daar worden de deelnemers door honderden trotse supporters én door de burgemeester van Opmeer als helden binnengehaald. Dan beseffen de deelnemers één ding: ‘Wauw, dit heb ik helemaal zelf gedaan!’ Maar ook: ‘Zonder de anderen had ik het nóóit gered!’ Een mooier besef om de toekomst mee in te gaan is er niet.

De jongeren worden tijdens het gehele project begeleid door dertig vrijwilligers. Een aantal staan garant voor de geestelijke en conditionele trainingen vooraf. De bouwploeg zorgt voor het vervoer van alle materialen en het opzetten en afbreken van het tentendorp, en dat maar liefst zeven keer.
De catering-crew maakt dagelijks ontbijt, lunch en avondeten klaar voor zeventig personen. Dan zijn er ook nog de nodige begeleiders op de fiets, de verkeersregelaars op de motor, de bezem- en volgwagens, inclusief fietsenmakers en EHBO-ers, en de koelwagen voor de nodige versnaperingen onderweg.   http://www.tourdefris.nl/      

De Copernicus sponsort dit sportieve evenement uit het Copernicusfonds.                 

                                                                                               

Ga terug

Copernicus

De Copernicus Scholengemeenschap is een school voor vwo, havo en mavo. Op onze school weet je precies waar je aan toe bent en wat er van je wordt verwacht. Als er iets niet duidelijk is, mag je het altijd vragen. Wij zorgen ervoor dat je op een veilige manier je grenzen kunt verkennen en verleggen. Goed presteren vinden wij net zo belangrijk als dat jij het bij ons naar je zin hebt. Wij kijken naar wat jij nodig hebt. Zo kun jij hier een mooie schooltijd hebben en het diploma halen dat het beste bij je past.

 

 

 

 

Contact Copernicus SG
Nieuwe Steen 11
1625 HV Hoorn
T (0229) 23 63 44
copernicus@atlascollege.nl

Verleg je grenzen