Verleg je grenzen
Copernicus

Copernicus Internationaal

Schoolreizen Parijs, Berlijn, Rome en China

De maand mei staat zoals altijd in het teken van de schoolreizen. Mavo 3 gaat naar Parijs, havo 4 gaat naar Berlijn, vwo 4 gaat naar Rome en een groep leerlingen vertrekt naar Beijing en Shanghai. Hieronder lichten we de programma’s van deze prachtige reizen uit.

Voor de leerlingen uit de betreffende leerjaren die niet mee gaan op reis, is er een thuisblijfprogramma. Zij worden gewoon op school verwacht.

Parijs

Dit jaar gaat mavo 3 van 7 t/m 10 mei naar Parijs. Op maandag 7 mei vertrekken wij in de ochtend met de bus naar Parijs. Hier zullen wij eind van de middag aankomen. Diezelfde avond gaan wij al de stad in om ergens te eten en een bezoek te brengen aan de Sacre Coeur.

Op dinsdag hebben wij een druk programma. In de ochtend doen de leerlingen in groepjes (onder begeleiding van een docent) een speurtocht door Parijs. Na de lunch brengen we met de hele groep een bezoek aan de Eiffeltoren. Leerlingen kunnen hier op eigen gelegenheid naar boven. In de avond eten wij met de gehele groep bij een pizzeria en daarna maken wij een boottocht over de Seine.

Op woensdag brengen wij in de ochtend een bezoek aan de Arc de Triomphe. Na de lunch gaan wij in twee groepen twee musea bezoeken: Musee Histoire de Naturelle en Les Invalides.  Hierna krijgen de leerlingen vrije tijd op de Champs Elysees om te eten en souvenirs te kopen. Daarna is het tijd om de koffers weer in te pakken.

Donderdagochtend gaan we naar huis. We verwachten aan het einde van de dag bij school aan te komen. Wij hopen op een leuke en leerzame reis.

Berlijn

Van zaterdag 5 mei t/m donderdag 10 mei gaan leerlingen van havo 4 op schoolreis naar deze prachtige stad:  Berlijn, de meest historische stad van het Europese vasteland. Waar veldslagen hebben plaatsgevonden, vredesbesprekingen zijn gevoerd, muren zijn opgetrokken en weer neergehaald. De stad die heeft geleden onder meerdere dictaturen maar hier ongekend vitaal en bruisend uit is gekomen. De stad nu van vele hippe subculturen, waar je een vermogen betaalt om er te kunnen wonen.

Tijdens deze school(studie)reis staan veel interessante excursies op het programma. Zo wordt de Rijksdag bezocht, de Fernsehentoren, Checkpoint Charlie, Unterwelten, het Mauer museum en concentratiekamp Sachsenhausen.

Omdat een schoolreis ook leuk moet zijn en dat ook altijd ís op de Copernicus, is er natuurlijk ook ruimte voor recreatie en ontspanning. We bezoeken een Escaperoom en een discotheek en is er genoeg ruimte voor vrije tijd.

Rome

Op zaterdag 5 mei vliegen wij met de KLM vanaf luchthaven Schiphol naar Rome, waar wij ons tot en met 10 mei zullen vergapen aan al het moois dat deze stad te bieden heeft. We verblijven in hotel Acropoli in meerpersoonskamers met douche en toilet. De verzorging is op basis van logies en ontbijt. De avondmaaltijden zullen in de stad gebruikt worden.

De volgende excursies zullen zeker op het programma staan.

Op zaterdag zullen we al een kijkje nemen bij de Spaanse trappen en de Trevi-fontein, één van de talloze fonteinen in Rome, maar wel een die je gezien moet hebben. Ook storten we ons die middag meteen maar op de rijke cultuur die de kerken daar te bieden hebben: we bezoeken de Santa Maria Maggiore en de San Petro in Vincoli. In elke kerk in Rome is wel iets bijzonders te aanschouwen en dat geldt zeker voor deze twee.

Op zondag klauteren we de Janicolo op, een heuvel met een standbeeld van Garibaldi, die de eenwording van Italië heeft weten te realiseren. Daar nemen we om twaalf uur het saluutschot in ontvangst dat vanuit een kanon over de stad wordt afgeschoten. Tevens genieten we van het prachtige uitzicht. Ook bezoeken we Vaticaanstad, het wereldlijke domein van de paus. Niet alleen

de Sint-Pieterskerk staat op het programma, maar ook Castel Sant’Angelo, beter bekend als de Engelenburcht, maar ooit het mausoleum van keizer Hadrianus.

Op maandag bezoeken we een prachtig museum, de Galleria Borghese, een hoogtepunt van deze reis. Alleen de prachtige beelden van Bernini maken een bezoek aan dit museum al meer dan waard. Ook maken we die dag kennis met het werk van Caravaggio in enkele kerken in Rome. Caravaggio is de Italiaanse Rembrandt, wiens werk in musea, maar ook in het “wild” te bezichtigen valt. Ook zullen we dan het beroemde Pantheon, het oudste klassieke gebouw in Rome, met een bezoek vereren. Op Piazza Navona vergapen we ons aan de Vierstromenfontein van Bernini en ’s avonds dineren we in de buurt van een gezellig plein, Campo de’Fiori.

Dinsdag staat in het teken van het klassieke Rome met natuurlijk het Forum Romanum, het centrum van het oude Rome. Dit was de plaats waar de legers hun triomfantelijke intochten hielden, waar de lichamen van keizers werden verbrand, waar keizers werden onthoofd… Kortom, het machtscentrum van het Romeinse keizerrijk. We ontkomen niet aan een bezoek aan het Colosseum, een Romeins amfitheater. Hier vonden gevechten tussen gladiatoren plaats en vergaapte het publiek zich aan de ongelijke strijd tussen de eerste christenen en uitgehongerde roofdieren.

Op woensdag bezoeken we naast enkele andere hoogtepunten een kerk uit de twaalfde eeuw, gebouwd op een kerk uit de vijfde eeuw, die weer staat op een Mithrasheiligdom uit de eerste eeuw, veertien meter onder de grond. Dit is de kerk van San Clemente. Ook de Heilige trappen, de trappen die Christus beklommen zou hebben in het paleis van Pontius Pilatus, zijn een bezoek meer dan waard. Dat geldt ook voor de bisschopskerk van de paus, de indrukwekkende Sint Jan van Lateranen.

Naast al dit cultureel geweld is er voldoende tijd om in groepjes te lunchen, te winkelen, te dineren en natuurlijk gezellig een terrasje “te pakken” en te genieten van de sfeer die Rome uitstraalt.

Op donderdag pakken we de koffers in, ruimen de hotelkamers op en maken we een laatste wandeling door de prachtige stad. We doen inkopen voor thuis of onderweg, genieten van een laatste Romeinse lunch en vertrekken vervolgens naar het vliegveld om de terugreis te beginnen met een denkbeeldige koffer vol culturele bagage. Dit is maar een greep uit een overweldigend programma, waarin veel facetten van Rome en zijn inwoners aan bod komen. Niet voor niets wordt Rome de eeuwige stad genoemd, een stad die ook lang in onze herinnering zal blijven voortleven.

China

Leerlingen die het vak Chinees volgen, kunnen in het derde jaar mee met een reis/uitwisseling naar China. Op donderdag 10 mei is het zo ver. Dan vertrekken 12 leerlingen en 3 begeleiders voor elf dagen naar China. De groep verblijft ongeveer vijf dagen in de regio in en rond Beijing om daarna te vertrekken naar het 1300 kilometer zuidelijker gelegen Shanghai. Deze afstand wordt in minder dan vijf uur overbrugd met de hogesnelheidstrein.  

Het programma is gevarieerd en het tempo ligt hoog. In Beijing wordt de groep met een bus gebracht naar alle (keizerlijke) hoogtepunten van de stad. Op het programma staat onder andere het Plein van de Hemelse Vrede, de Verboden Stad, de Hutongs, het Zomerpaleis. De Panda mag natuurlijk niet ontbreken, dus brengen we ook een bezoek aan de dierentuin. Een uurtje rijden buiten Beijing wordt één van de zeven Wereldwonderen, de Chinese muur, beklommen. Er is ook ruim voldoende tijd om lekker te shoppen in de oude Chinese buurten en nieuwe westerse winkelcentra. Vervolgens gaan we twee dagen naar de stad Tianjin, waar we een Chinese onderwijsinstelling bezoeken.

In Shanghai gaan de leerlingen drie nachten slapen bij een gastgezin en samen met de Chinese kinderen van de gastgezinnen naar school. Hoe groot is het verschil tussen een Nederlandse en Chinese school? Er worden lessen gevolgd en er wordt meegedaan aan culturele en sportactiviteiten. Hoe spannend is dat! Na deze schoolervaringen gaan we met de bus naar Xitang, een zogenaamde waterstad op 100 kilometer van Shanghai. Na een overnachting gaan we de laatste dag met de leerlingen een dag rondtrekken in Shanghai, met een bezoek aan Yu-garden, de Bund, Pudong en eventueel een museum.

Een betere kans om de Chinese cultuur en taal te ervaren krijg je niet snel meer in je leven en met een schat aan onvergetelijke herinneringen zijn de leerlingen op 20 mei weer terug in Nederland.

 

Ga terug

Copernicus

De Copernicus Scholengemeenschap is een school voor vwo, havo en mavo. Op onze school weet je precies waar je aan toe bent en wat er van je wordt verwacht. Als er iets niet duidelijk is, mag je het altijd vragen. Wij zorgen ervoor dat je op een veilige manier je grenzen kunt verkennen en verleggen. Goed presteren vinden wij net zo belangrijk als dat jij het bij ons naar je zin hebt. Wij kijken naar wat jij nodig hebt. Zo kun jij hier een mooie schooltijd hebben en het diploma halen dat het beste bij je past.

 

 

 

 

Contact Copernicus SG
Nieuwe Steen 11
1625 HV Hoorn
T (0229) 23 63 44
copernicus@atlascollege.nl

Verleg je grenzen