Verleg je grenzen
Copernicus Copernicus Copernicus

Copernicus Internationaal

M3 gaat naar Parijs, H4 gaat naar Praag en V4 gaat naar Rome

De maand mei staat zoals altijd in het teken van de schoolreizen. Mavo 3 gaat naar Parijs, havo 4 gaat naar Praag en vwo 4 gaat naar Rome. Hieronder lichten we de programma’s van deze prachtige reizen uit. Ook vindt er een Erasmus+ uitwisseling plaats waarbij leerlingen naar Denemarken gaan. 

Voor de leerlingen uit de betreffende leerjaren die niet mee gaan op reis, is er een thuisblijfprogramma. Zij worden gewoon op school verwacht. 
 

Praag  

Zondag 5 mei, in alle vroegte, vertrekken de leerlingen van havo-4 voor een prachtige schoolreis naar Praag, de mondaine hoofdstad van Tsjechië. Aan deze schoolreis nemen 120 leerlingen deel en elf docenten.  Op de heenreis vertrekken wij vroeg: zondagochtend om 07.00 uur en wij verwachten rond 20.00 uur te arriveren op de plaats van bestemming.  

De terugreis vindt plaats op donderdagavond en wij verwachten daags erna, vrijdag 10 mei, ca 10.00 uur weer terug te zijn in Hoorn.  

Voor deze reis verblijven wij in Praag, in hotel Slavia, in driepersoonskamers, met gebruik van eigen douche en toilet.  

Het programma voor deze reis is inmiddels definitief ingevuld en we kunnen u mededelen dat er inspirerende stadswandelingen plaatsvinden d.m.v. van een zelfgemaakte app, en worden excursies ondernomen naar Theresienstadt. In de Joodse wijk gaan de leerlingen een citygame spelen, d.w.z. een interactief programma, waarmee ze de stad, haar architectuur en geschiedenis leren kennen.  

Als de sfeer en gedrag van de leerlingen het toelaten, dan zullen wij ook 's avonds een bezoek brengen aan een van de grootste discotheken van Midden-Europa, in het centrum van Praag.  

Voorts willen we erop wijzen dat de leerling te allen tijde in het bezit dient te zijn van een geldig legitimatiebewijs. Zonder dit document kan een leerling niet deelnemen aan de reis. 

Schoolreis Praag ‘19 voorlichtingsavond.pptx 

Parijs  
 
Dit jaar gaat mavo 3 van 6 t/m 9 mei naar Parijs. Op maandag 6 mei vertrekken wij in de ochtend met de bus naar Parijs. Hier zullen wij eind van de middag aankomen. Diezelfde avond gaan wij al de stad in om ergens te eten en een bezoek te brengen aan de Sacre Coeur.   

Op dinsdag hebben wij een vol programma. In de ochtend brengen wij een bezoek aan de Arc de Triomph en na de lunch doen de leerlingen in groepjes (onder begeleiding van een docent) een speurtocht door Parijs. In de avond eten wij met de gehele groep bij een pizzeria en daarna maken wij een boottocht over de Seine.   

Op woensdag hebben wij in de ochtend een keuzeprogramma. Leerlingen konden kiezen uit: Musee Histoire de Naturelle, Stade de France en Musee Parfum. Na de lunch brengen we met de hele groep een bezoek aan de Eiffeltoren. Leerlingen kunnen hier op eigen gelegenheid naar boven.  Hierna krijgen de leerlingen vrije tijd op de Champs Elysees om te eten en souvenirs te kopen. Daarna is het tijd om de koffers weer in te pakken.   

Donderdagochtend gaan we naar huis. We verwachten aan het einde van de dag bij school aan te komen. Wij hopen op een leuke en leerzame reis. 

Rome  

Ook dit jaar krijgt de eeuwige stad bezoek van Copernicus leerlingen uit vwo 4. Door de grootte van de groep is dit jaar gekozen voor twee reizen. Op zaterdag 4 mei vliegt de eerste groep leerlingen vanaf Schiphol naar de luchthaven van Rome. Op woensdag 8 mei wordt deze groep afgewisseld door de tweede groep. We verblijven in een centraal gelegen hotel op basis van logies en ontbijt. De avondmaaltijden zullen we in de stad gebruiken.  

We zullen ons vergapen aan al het moois dat Rome te bieden heeft. Op de eerste dag zullen we een kijkje nemen bij de Spaanse trappen en de Trevi-fontein, één van de talloze fonteinen in Rome, maar wel een die je gezien moet hebben. Ook storten we ons die middag meteen maar op de rijke cultuur die de kerken daar te bieden hebben: we bezoeken de Santa Maria Maggiore en de San Petro in Vincoli. In elke kerk in Rome is wel iets bijzonders te aanschouwen en dat geldt zeker voor deze twee. 

De volgende dag klauteren we de Janicolo op, een heuvel met het standbeeld van Garibaldi, die een aanzet gegeven heeft voor de eenwording van Italië. Daar nemen we om twaalf uur het saluutschot in ontvangst dat vanuit een kanon over de stad wordt afgeschoten. Tevens genieten we van het prachtige panorama. Ook bezoeken we die dag Vaticaanstad, het wereldlijke domein van de paus. We bezoeken Castel Sant’Angelo, beter bekend als de Engelenburcht, maar ooit het mausoleum van keizer Hadrianus. Na de lunch vergapen we ons aan de rijkdom van de Sint-Pieterskerk, bezoeken de crypte en beklimmen de koepel voor een magnifiek uitzicht over de stad.  

Rome is een aantal prachtige musea rijk. Wij bezoeken het Palazzo Barberini. Alleen al het gebouw is een bezoek meer dan waard. Het museum bevat een collectie Italiaanse schilderkunst vanaf de dertiende tot en met de achttiende eeuw. Een van de hoogtepunten in de collectie van het museum is het beroemde schilderij La Fornarina van Rafael. Ook maken we kennis met het werk van CaravaggioCaravaggio is de Italiaanse Rembrandt, wiens werk niet alleen in het museum, maar ook in het “wild” te bezichtigen valt in een aantal kerken.  

Ook zullen we het beroemde Pantheon, het oudste klassieke gebouw in Rome, met een bezoek vereren. Op Piazza Navona, het beroemdste plein van de stad, maken we kennis met de Vierstromenfontein van Bernini en ’s avonds dineren we in de buurt van een gezellig plein, Campo de’Fiori 

De volgende dag staat in het teken van het klassieke Rome met natuurlijk het Forum Romanum, het centrum van het oude Rome. Dit was de plaats waar de legers hun triomfantelijke intochten hielden, waar de lichamen van keizers werden verbrand, waar keizers werden onthoofd… Kortom, het machtscentrum van het Romeinse keizerrijk. We ontkomen niet aan een bezoek aan het Colosseum, een Romeins amfitheater. Hier vonden gevechten tussen gladiatoren plaats en vergaapte het publiek zich aan de ongelijke strijd tussen de eerste christenen en uitgehongerde roofdieren.  

Ook bezoeken we die dag naast enkele andere hoogtepunten een kerk uit de twaalfde eeuw, gebouwd op een kerk uit de vijfde eeuw, die weer staat op een Mithrasheiligdom uit de eerste eeuw, veertien meter onder de grond. Dit is de kerk van San Clemente. Ook de Heilige trappen, de trappen die Christus beklommen zou hebben in het paleis van Pontius Pilatus, maken een onuitwisbare indruk. Dat geldt ook voor de bisschopskerk van de paus, de indrukwekkende Sint Jan van Lateranen. 
Naast al dit cultureel geweld is er voldoende tijd om in groepjes te lunchen, te winkelen, te dineren en natuurlijk gezellig een terrasje “te pakken” en te genieten van de sfeer die Rome uitstraalt.  

Op de laatste dag pakken we de koffers in, ruimen de hotelkamers op en maken we een laatste wandeling door deze prachtige stad. We doen inkopen voor thuis of onderweg, genieten van een laatste Romeinse lunch en vertrekken vervolgens naar het vliegveld om de terugreis te beginnen met een denkbeeldige koffer vol culturele bagage. Dit is maar een greep uit een overweldigend programma, waarin veel facetten van Rome en zijn inwoners aan bod komen. Niet voor niets wordt Rome de eeuwige stad genoemd, een stad die ook lang in onze herinnering zal blijven voortleven.

Ga terug

Copernicus

De Copernicus Scholengemeenschap is een school voor vwo, havo en mavo. Op onze school weet je precies waar je aan toe bent en wat er van je wordt verwacht. Als er iets niet duidelijk is, mag je het altijd vragen. Wij zorgen ervoor dat je op een veilige manier je grenzen kunt verkennen en verleggen. Goed presteren vinden wij net zo belangrijk als dat jij het bij ons naar je zin hebt. Wij kijken naar wat jij nodig hebt. Zo kun jij hier een mooie schooltijd hebben en het diploma halen dat het beste bij je past.

 

 

 

 

Contact Copernicus SG
Nieuwe Steen 11
1625 HV Hoorn
T (0229) 23 63 44
copernicus@atlascollege.nl

Verleg je grenzen