.

 

Verleg je grenzen
Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus

Een schitterende leerling

Bij de Copernicus SG gaan we ervan uit dat elke leerling wel één of meer talenten heeft. Of je nu goed bent in bepaalde vakken op school of bijvoorbeeld uitblinkt in een sport, in zang of dans, in creativiteit of reislust, wij willen je leren dat je kunt en mag schitteren. Vandaar deze rubriek: ‘Een schitterende leerling’.


Deel 10: Kevin uit HV2

Kevin zit in HV2 en doet al sinds hij op de basischool in groep 5 zit aan schaken. Begin januari 2020 doet hij mee aan het Tata Steel Chess Tournamentin Wijk aan Zee. Dit is een internationaal open toernooi voor amateurs en vlak voor de aanvang hoor je pas tegen wie je gaat schaken. Hij speelt totaal 4 vierkampen en speelt 1 partij per dag. Zo'n partij kan wel 5 uur duren, maar duurt gemiddeld ongeveer 3 uur. Behalve Kevin doet ook Xander, die ook op de Copernicus zit in de tweede klas, mee aan het schaaktoernooi.

Veel succes Kevin en Xander!

Schaken Copernicus tata steel chess


Deel 9: Tommy uit V1

Tommy (13) zit in V1. Hij doet aan een sport die niet iedereen doet of zelfs kent: 3D boogschieten. Dit is een sport waarbij je op dieren schiet. Geen echte, maar gemaakt van papier of kunststof. Zijn hobby begon halverwege 2014. Hij was net gestopt met tennis en op zoek naar een andere hobby. Boogschieten leek hem wel wat. Samen met zijn vader zijn ze terecht gekomen bij handboogschietvereniging ‘De Coenschutters’ in Zwaag. Daar is hij begonnen met schieten op een blazoen. Een blazoen is een schietdoel, wat een beetje lijkt op een dartbord. Hij werd steeds beter en mocht dus van steeds grotere afstanden schieten. Uiteindelijk was hij goed genoeg om buiten te schieten op de nepdieren. Dit zijn soms hele realistische dieren zoals een panter of een slang, maar soms ook fantasiedieren (een draak of een knert; een mengsel tussen een konijn en een hert).

Naast dat Tommy erg goed is, is hij ook erg behulpzaam. Zo helpt hij soms bij trainingen. Hij let dan op bijvoorbeeld de houding of op de techniek. Toen Tommy net begon bij de club waren er nog weinig jongeren. De laatste tijd komen er steeds meer leeftijdsgenoten.

Tommy doet ook mee aan wedstrijden. Dit jaar doet hij bijvoorbeeld mee aan zes wedstrijden, maar soms zelfs elke maand. De eerste keer dat hij meedeed aan het Nationaal Kampioenschap 3D boogschieten in 2015, deed hij mee in de categorie ‘compound blank’. Dit wil zeggen dat de schutters met een kunststoffen boog schieten, de pijlen gaan dan harder ten opzichte van een houten boog. Dit deed hij met succes: hij haalde meteen zilver. In 2016 deed hij weer mee, toen kreeg hij goud. In 2017 werd hij voor de tweede keer op rij nationaal kampioen!

Deel 8: Bente uit V4

Mijn naam is Bente en ik zit in V4 op de Copernicus, ik doe aan schaatsen en skeeleren. Ik ben nu, met 3 anderen en mijn trainster, voor een maand in Ocala, Florida om te trainen voor aankomend skeelerseizoen, waar ik me hoop te plaatsen voor het EK en WK. Het weer is hier beter dan in Nederland, waardoor we meer kunnen trainen.

Trainen doen we of één, of twee keer per dag. We skeeleren op twee wegparcoursen, Baseline en Brick City. Ook trainen we met een Amerikaanse groep in een indoorhal. Verder lopen we nog hard en maken we gebruik van spinningfietsen. De maandagen zijn de rustdagen, dus dan doen we leuke dingen: we zijn al naar de shoppingmall geweest en we hebben gekanood door Silver Springs, waar we schildpadden, een alligator en een zeekoe van heel dichtbij hebben gezien. Ook gaan we nog, via Alexander Springs, naar Daytona Beach. Hier willen we leren surfen. Vervolgens rijden we nog door naar St. Augustine.

Natuurlijk moeten we ook aan school, dus we zijn ook zeker vaak te vinden in de ‘Public Library’. Ik ben heel blij dat ik deze kans heb gekregen en school mij hierin steunt. Voorlopig ben ik nog volop aan het trainen en genieten en ik kijk nog erg uit naar de aankomende weken!


Deel 7: Tiësto uit V6

Ik ben ontdekt via Instagram, ik kreeg een privéberichtje van iemand van een agency met de boodschap dat ze mijn profiel hadden bekeken en benieuwd waren of ik geïnteresseerd was in modellenwerk. Zoja, moest ik wat foto’s sturen. Het leek mij wel leuk om te kijken wat het was en dus stuurde ik wat foto’s en hierop volgend kreeg ik de vraag of ik langs wilde komen bij de agency voor een gesprekje en zo geschiedde. Ik ben zit nu sinds iets meer dan een half jaar bij mijn agency: “New Generation Model Management”.

Ik heb tot nu toe alleen nog maar in Nederland opdrachten gehad, en sinds kort ook in Italië. Dit komt zo omdat ik nog op school zit en veel buitenlandse bureaus willen dus nog wachten met een contract totdat ik geslaagd ben. Maar waarschijnlijk zal ik binnenkort ook in Parijs en New York vertegenwoordigd zijn zodat ik daar ook kan werken.

Vaak lukt het wel om alles te combineren met schoolwerk omdat ik goed gesteund wordt door mijn afdelingsleider meneer Albers en hij vertrouwt mij erop dat ik alles, bij vrijstelling, goed regel. Dit keer tijdens de Milaan fashion week was het iets moeilijker omdat ik 2 weken weg was , maar gelukkig had ik de kerstvakantie ervoor nog. Ik heb dus de hele kerstvakantie zitten leren zodat ik niet tot nauwelijks achterliep als ik terug zou komen.

Na het Vwo neem ik een tussenjaar en wil ik gaan kijken wat het modellenwerk me gaat opleveren als ik het full time doe. Het kan dan zo zijn dat je bijvoorbeeld voor 1 of 2 maanden naar New York moet om daar te wonen en werken. Daar ben ik wel benieuwd naar.

Ik heb wel al een leuke studie gevonden die ik daarna wil gaan doen, namelijk Sport Studies - track International Sports, Management and Business (ISMB). Dit is een studie waarbij je management en sport combineert en waarin je zelf ook veel sport. Ik hou erg van sport dus ik wou altijd al het liefst een studie gaan volgen die met sport te maken had. Toen ik deze combinatie met ook management zag, was ik direct verkocht!

Op de foto's hieronder liep ik voor de Fall/Winter Collection van Hunting World NYC op de Fashion Week in Milaan. Dit was mijn eerste Fashion Week en ik heb een fantastisch avontuur beleefd met vele castings en zelfs voor Mr. Giorgio Armani mogen lopen en bijna de show voor Armani gelopen. Al met al heb ik superveel geleerd en 3 top shows gelopen en ik kan zeker niet wachten op de volgende fashion weeks in het zomerseizoen!

Tiësto Leek model Vwo 6 Copernicus


Deel 6: Leonie uit MH1

Wie?

Ik ben Leonie, zit in klas MH1 van de Copernicus, woon in Spanbroek en ben 13 jaar.

Wat?

Ik doe aan wielrennen vanaf mijn 9e jaar. Toen ik 10 werd ben ik lid geworden van HRTC Hoorn, een wielervereniging. Vanaf dat moment ben ik met een licentie landelijke wedstrijden gaan rijden.

Waar/Wanneer?

Ik train ongeveer 5 keer per week. Dat doe ik op het HRTC-parcours en buiten op de weg. In de winter rijd ik ook op de wielerbaan in Alkmaar en Amsterdam, dan rijd ik minder buiten op de weg. In het wielerseizoen (vanaf maart tot en met september) rijd ik 1 wedstrijd per week. De wedstrijden zijn in de buurt maar ook vaak ver weg, bijvoorbeeld in Zuid-Limburg. Er zijn ook meerdaagse wedstrijden. Dan rijd ik meerdere wedstrijden per dag, een aantal dagen na elkaar. Dit doe ik twee keer per jaar.

Waarom?

Mijn vader heeft vroeger ook altijd aan wielrennen gedaan. Door mijn vader ben ik met wielrennen begonnen. Ik vind wielrennen leuk omdat het een stoere sport is!


Deel 5: Daniëlle uit M4

Wie?

Ik ben Daniëlle uit M4. Ik ben 16 jaar en woon in Wieringerwerf. Ik doe mee aan het Nederlands kampioenschap karten. Ik kom uit in de 4-takt klasse RK1. Dit jaar voor het eerst, wat erg goed gaat, ik sta op dit moment vierde van Nederland in de RK1.

Wat?

Ik rij met een Energy corse kart met een RK1 4-takt motor met 150 cc en topsnelheden van 115 km/uur. Volgend jaar rij ik weer in dezelfde klasse daarna ga ik stap hoger en wil ik in de 2-takt junioren gaan rijden. Dat is een snellere klasse met meer PK’s. Dit is alleen mogelijk met sponsoren. Daar ben ik nu ook naar op zoek.

Waar?

Ik ben begonnen op het circuit in Lelystad waar ik de basisvaardigheden heb geleerd. Ik rij nu wedstrijden op verschillende circuits in binnen en buitenland zoals bijvoorbeeld Spa Francorchamps, Kerpen of Emmen. Ik train iedere week op het circuit Landsard of Berghem met mijn vader en mijn monteur. Wanneer ik een wedstrijd heb ga ik vrijdag al naar het circuit met de caravan, zaterdag heb ik dan een vrije training waar ik met mijn monteur m’n kart afstel. Zondag heb ik dan de kwalificatie en de race, die bestaat uit 3 manches.

Waarom?

Mijn vader heeft vroeger veel geracet en hij wilde dat ik en mijn broertje er ook kennis mee maakten. Dus hij kocht een kart voor ons om te kijken of we het wat vonden, om zo verder te gaan met racen. Inmiddels hebben we beiden een eigen kart. De eerste paar jaar hebben we alleen maar getraind en daarna zijn we wedstrijden gaan rijden. De wedstrijden zijn gemengd dus niet meisjes apart. Later wil ik graag in de GP2 rijden ( waar ik ook voor gevraagd ben) of in de DTM. Formule 1 is niet onhaalbaar maar je hebt er het juiste netwerk voor nodig. Eccelstone wil graag dat er meer meiden meerijden in de Formule 1. Dus je weet maar nooit…

Wanneer?

In oktober heb ik de laatste wedstrijd van dit seizoen. Die zal plaatsvinden op het circuit Berghem. De wedstrijden kunnen altijd live meegekeken worden op http://www.livebroadcast.nl/seein of houdt mijn Facebook pagina in de gaten!


Deel 4: Jordy uit MH1

Wie?

Mijn naam is Jordy en het komende schooljaar ga ik naar de 2e klas. Ik ben in juni 2015 Nederlands kampioen trampolinespringen geworden in de klasse C jeugd individueel. Bij het onderdeel synchroon heb ik samen met mijn springpartner Nick de zilveren medaille behaald. (zie filmpje) Het Nederlands kampioenschap werd gehouden in Ahoy Rotterdam.

Wat?

Ik beoefen de sport trampolinespringen nog maar 2 jaar en waarschijnlijk promoveer ik dit jaar naar de B klasse. De B klasse is een topsportklasse die veel tijd, doorzettingsvermogen en discipline vergt.

Waar?

De afgelopen 2 jaar kwam ik uit voor SiU uit Heerhugowaard en het nieuwe seizoen kom ik uit voor Triffis uit Alkmaar. Op zondag train ik mee met de regioselectie. De regioselectie bestaat uit een kleine groep talentvolle wedstrijdspringers uit de provincie Noord Holland.

Waarom?

Ik heb altijd op voetbal gezeten, maar kon daar voor mijzelf geen voldoening meer uithalen. Bij diverse medespelers ontbrak het aan discipline en beleving en daar kan ik niet zo goed tegen. Ik denk dat ik niet helemaal geschikt ben voor een teamsport. Bij trampolinespringen kan ik wel mijn ei kwijt, omdat ik daar train met mensen die ook de top willen halen. Het is mijn droom om ooit een keer mee te doen aan de Olympische spelen.

Wanneer?

Het afgelopen seizoen trainde ik 9 uur per week. Dit jaar wordt dit uitgebreid naar 12 tot 15 uur per week. Ik hoop dat het mij dit jaar weer lukt om mij te plaatsen voor het Nederlands kampioenschap en ik wil mij plaatsen voor de Ostseepokaal in Duitsland. De Ostseepokaal is een groot internationaal toernooi met trampolinespringers uit heel Europa.


Deel 3: Julia uit MH2

Wie?

Mijn naam is Julia en ik zit in MH2. In april ben ik Nederlands kampioen springen in de categorie Children geworden op mijn paard "Whipped Cream". (Hieronder kun je een video bekijken waarin ze daarover wordt geinterviewd)

Wat?

Ik beoefen de springsport en ben nu bezig met de kwalificaties voor de Europese kampioenschappen. Ik rij al sinds ik 4 jaar ben op pony's en later ook paarden. Het is echt van thuis uit meegegeven want mijn moeder is op hoog niveau springamazone. Ook mijn zusje Lily (11 jaar) rijdt en heeft al meerdere prijzen gewonnen.

Waar?

De wedstrijden vinden plaats op verschillende locaties in Europa b.v. Haagen (Duitsland), Lamprechtshausen (Oostenrijk) maar ook in Wierden in Nederland. Iedere dag rij ik minimaal 20 minuten paard. Dat kan ik gelukkig thuis doen, waar we meerdere paarden hebben.

Waarom?

Ik ben echt opgegroeid in de paardensport, ons hele gezin is erbij betrokken en dat is erg leuk. Ik vind het een fantastische sport en mijn doel is om te kijken hoe ver ik kan komen!

Wanneer?

Elke dag en zeer regelmatig doe ik mee aan wedstrijden. Het Europees Kampioenschap is b.v. in de tweede week van augustus in Wiener Neustadt, Oostenrijk.

Deel 2: Saartje uit H5

'The less they have, the happier they are and it makes me more grateful for what I have'

Wie? (13 mei 2015)

Ik ben Saartje en zit op dit moment in H5, wat betekent dat ik op dit moment mijn examens heb.

Wat?

Naast het feit dat ik me aan het voorbereiden ben voor mijn examens, heb ik ook al het een en ander voorbereid voor wat ik zal gaan doen in de zomervakantie. Ik ga namelijk met een groep jongeren van 14 tot en met 18 jaar vrijwilligerswerk verrichten in het buitenland. Deze jongeren kende ik tot 18 april, onze eerste voorbereidingsdag, alleen via social media.

De organisatie, Worldmapping, met wie wij dit vrijwilligerswerk gaan doen, werkt samen aan een aantal projecten in het land zelf en deze projecten gaan wij een handje helpen. Niet alleen door de lokale projecten te sponsoren met geld, maar ook met onze handen. (Het geld voor de projecten zit inbegrepen in het aanloopbedrag wat ik zal moeten betalen en dit gehele bedrag mag ik door middel van sponsorwerving bijeen halen). Zo is er een project dat de lokale bevolking helpt met het opbouwen van huizen. Wij verblijven in tenten tussen deze mensen en helpen ze bij de dagelijkse werkzaamheden, zoals de was of het oogsten van maïs.

Waar?

Mijn reis gaat naar Malawi en om hier te komen moeten we een eindje vliegen. (Dit vliegticket valt geheel onder mijn eigen kosten). Daarbij komt ook nog de reistijd van mijn woonplaats naar Brussel, aangezien we vanaf dit vliegveld zullen vertrekken.

Malawi is een klein land in Afrika, erg onderontwikkeld en één van de armste landen van Afrika. Meer dan driekwart van de bevolking woont op het platteland in primitieve omstandigheden en zij zijn afhankelijk van de opbrengst van hun gewassen om te overleven. De meeste Malawinezen verdienen maar een paar dollar per dag, wat betekent dat zij onze hulp goed kunnen gebruiken.

Waarom?

Mijn ouders hebben mijn broer Gijs en mij van jongs af aan meegenomen naar landen met geheel andere culturen, zoals Oeganda en Sri Lanka. Ik kan dus bijna zeggen dat ik er mee ben opgegroeid. Daarnaast vind ik het interessant om te zien hoe mensen buiten Nederland leven en dan met name de landen die het minder goed hebben. Want ondanks het feit dat zij veel primitiever leven, valt er een heleboel van ze te leren. Mijn interesse in andere culturen is echter niet mijn enige reden om vrijwilligerswerk te gaan verrichten in Malawi. Gijs en ik zitten allebei in ons examenjaar en als het allemaal goed gaat, zit hij straks in Delft en ik in Leeuwarden. Kortom, ik ga deze reis niet alleen maken voor de geweldige ervaring, maar ook als een soort afsluiting voordat mijn broer en ik op kamers gaan.

Wanneer?

Mijn vrijwilligerswerk gaat beginnen op 11 juli en op 26 juli zal ik weer terug zijn op Nederlandse bodem.

Wilt u Saartje steunen en een bijdrage leveren aan de projecten in Malawi waar ze een handje ga helpen?
Neem dan contact op met de Copernicus: Copernicus@atlascollege.nl
Namens de projecten en Saartje alvast hartelijk bedankt!


Deel 1: Pro-Motion

Wie? (2 april 2015)

Maar liefst 8 leerlingen van de Copernicus SG zitten in dit succesvolle HipHop streetdance team "Pro-Motion". Sam(M3), Shae(M3), Ilse(H3), Y-Pha(V3), Jens(V5), Emma(H3), Loïs(H4) en Amy(H4).

Wat?

Wij zitten in "Pro-Motion", een HipHop streetdance team. We doen wedstrijden en optredens en dansen bij "Minh-Zone" onder leiding van Gaby Kessen. Dit doen we al 5 jaar samen en we zijn meerdere malen Europees en Nederlands kampioen geworden.

Waar?

De wedstrijden zijn door heel Nederland en de Europese Kampioenschappen waar wij aan hebben mee gedaan waren in Tsjechië, Duitsland, Schotland en Nederland. De optredens zijn in Nederland zoals bv. achtergrond dans bij de zangers en zangeressen van zangschool Pop-Up, bij Karin Bloemen, de opening van de Heliolympics en de Stadsfeesten.

Waarom?

Wij doen dit omdat we het leuk vinden. We kennen elkaar nu zo lang dat we een erg hecht team zijn geworden. Samen werken we naar doelen om te winnen en aan de top te blijven. Dat is best zwaar maar samen lukt dat.

Wanneer?

We trainen met "Pro-Motion" 2 of 3 keer per week, dat is ongeveer 4 uur. De wedstrijden en optredens zijn het hele jaar door en de ene maand heben we 1 optreden en 3 wedstrijden maar het kan ook zijn dat het veel meer of minder is.

Copernicus

De Copernicus Scholengemeenschap is een school voor vwo, havo en mavo. Op onze school weet je precies waar je aan toe bent en wat er van je wordt verwacht. Als er iets niet duidelijk is, mag je het altijd vragen. Wij zorgen ervoor dat je op een veilige manier je grenzen kunt verkennen en verleggen. Goed presteren vinden wij net zo belangrijk als dat jij het bij ons naar je zin hebt. Wij kijken naar wat jij nodig hebt. Zo kun jij hier een mooie schooltijd hebben en het diploma halen dat het beste bij je past.

 

 

 

 

Contact Copernicus SG
Nieuwe Steen 11
1625 HV Hoorn
T (0229) 23 63 44
copernicus@atlascollege.nl

Verleg je grenzen