.

 

Verleg je grenzen
Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus

Copernicus Plus

Wil je graag ontdekken wat je leuk vindt en waar je goed in kunt worden? Dat komt mooi uit, want je krijgt elke week les in twee Copernicus-plus-uren. In deze uren volg je elke periode een ander vak en verleg je echt grenzen. Afhankelijk van de brugklas waarin je zit, kun je kiezen uit:

-High School English,
-Chinees,
-Programmeren,
-Mediawijsheid,
-Wiskunst,
-Bèta,
-Muziek,
-Internationaal Europa project,
-Drama,
-Dans

Hoe werkt het?

In klas 1 en 2 staan er in je rooster twee lesuren Copernicus Plus, naast de gewone lesuren. Aan het begin van het schooljaar krijg je informatie over alle vakken waaruit je kunt kiezen. Daarna schrijf je je in voor de vakken die je wilt volgen.

  • In klas 1 mavo/havo en in klas 1 havo/vwo kies je vier vakken. Behalve wanneer je in een sportaccentklas zit, want dan krijg je in die uren extra sportlessen.
  • In klas 1 vwo volg je in één periode verplicht het vak Programmeren. Dus kies je nog drie vakken.
  • In klas 2 kies je weer vier vakken, met twee uitzonderingen. Zit je in een sportaccentklas? Dan krijg je in die uren extra sportlessen. Kies je in klas 2 voor High School English? Dan krijg je dat vak vier periodes lang in je Copernicus-plus-uren. Kies je in klas 2 voor Chinees of Wereldburgerschap? Dan krijg je dat vak twee periodes lang in je Copernicus-plus-uren. 

Copernicus brugklas programmeren

High School English

Het wordt steeds belangrijker dat je je talen goed spreekt, dus kun je op de Copernicus extra lesuren Engels volgen. Bij High School English is er veel aandacht voor Amerika. Op een speelse manier ga je de Engelse taal beheersen, sneller dan anders het geval zou zijn. In klas 1 krijg je een cursusblok van één periode. Als je wilt, ga je er vanaf klas 2 mee verder. Uiteindelijk kun je met High School English een certificaat halen waarmee je toegang hebt tot buitenlandse universiteiten.

Programmeren

Met Programmeren maak je eigen computerprogramma's, bijvoorbeeld een simpele game. Je werkt met het programma Scratch waarmee je ervaart hoe een programmeur denkt en werkt.

Chinees

De Copernicus is de enige middelbare school in West-Friesland waar je Chinees kunt leren. Daar beginnen we al mee in de brugklas, tijdens de Copernicus-plus-uren. Je leert Chinese karakters schrijven en probeert gesprekjes in het Chinees te voeren. Natuurlijk leer je ook veel over China en zijn cultuur. Bevalt de kennismaking met het Mandarijn-Chinees, dan kun je daar mee verder in klas 2. Best slim, als je bedenkt dat steeds meer Nederlandse bedrijven zaken doen met China.

Wereldburgerschap

Je bent niet alleen een inwoner van je stad of dorp, maar je bent ook een West-Fries en een Nederlander. Je bent zelfs een wereldburger en dat merk je vast steeds meer. Door reizen en het internet lijkt de wereld steeds kleiner. Met het programma Young Impact kom je met elkaar in actie voor iets dat je belangrijk vindt. Misschien maak je de wereld een beetje mooier. Je werkt samen, inspireert elkaar, leert elkaar beter kennen en maakt kans op een Young Impact Award.

Copernicus Young Impact

Mediawijsheid

Wat heb je nodig om actief, bewust en kritisch deel te nemen aan de moderne mediasamenleving? Hoe ga je slim en verantwoord om met online en offline media? Bij dit vak leer je over de soorten media die er zijn en over omgaan met privacy in de media. Je leert over de voorwaarden die gelden en de werking van reclame. Natuurlijk gebruiken we tijdens de lessen allerlei media, zoals internet, YouTube en documentaires. Je sluit de module af door een voorlichtingsfolder te maken voor je ouders of medeleerlingen.

Wiskunst

Bij wiskunst ben je op een heel andere manier met wiskunde bezig. Je tekent, je onderzoekt en je bouwt. Het gaat over vlakverdelingen, kubussen, ruimtefiguren en optische illusies. Je maakt je eigen patronen, een slinger van geometrische figuren of een Pythagorasboom. De resultaten zien er al snel heel mooi uit. Je zult jezelf verrassen!

Bèta

Wil je kennismaken met elektronica en de nieuwste technieken? Weten hoe de Lego Mindstorm EV3- robot werkt? Of ontdekken hoe je wetenschappelijke apparaten ontwerpt? Besteed dan je Copernicus-plus-uren aan Bèta. Dat is een uitdagende combinatie van natuurkunde, scheikunde en techniek, gericht op ‘maken’. Aan bod komen houtbewerken, ontwerpen op de computer of 3D-printen. Je doet elektronicaproefjes met transistoren, weerstanden en condensatoren. Daarna bouw je een stroboscoop, waarmee je natuurkundeproeven uitvoert en filmt. Ten slotte maak je een eigen onderzoek- en ontwerpopdracht.
 

Muziek

Naast de gewone muzieklessen kun je in de Copernicus-plus-uren voor extra uren muziek kiezen. Daarvoor hoef je niet al een instrument te bespelen, je werkt op je eigen niveau. Je maakt kennis met zang, akkoordpartij (gitaar en keyboard), baspartij (basgitaar en keyboard) en drums. Daarna kies je voor het onderdeel dat het beste bij je past. Zo ontdek je je eigen muzikale kwaliteiten. Na afloop ga je met je klas naar het Concertgebouw in Amsterdam. Daar volg je een workshop en woon je een concert bij.

Drama

Drama is een energiek vak waarin je leert je lichaam en stem te gebruiken om dingen uit te drukken of te vertellen. Je leert de basistechnieken van het spelen, elke les leer je iets nieuws. Je doet ook veel met improvisatietheater, denk aan de Lama’s! Plezier staat voorop, maar Drama vraagt ook inzet en motivatie. Door veel op het toneel te staan, bouw je zelfvertrouwen op. Aan het einde van een module vind je het vaak niet eng meer om voor een groep te staan of spreken. Dit komt op school en later goed van pas.

Dans

Ben je in de race voor de finale van [Copernicus Live]? Dan is dit vak speciaal voor jou bedoeld. Dansende leerlingen of dansgroepen die door de auditie heen komen gaan naar dansschool Dazzling. Daar krijg je fantastische lessen van professionele dansers van wie je veel kunt leren.

Copernicus Plus Lego League


Copernicus

De Copernicus Scholengemeenschap is een school voor vwo, havo en mavo. Op onze school weet je precies waar je aan toe bent en wat er van je wordt verwacht. Als er iets niet duidelijk is, mag je het altijd vragen. Wij zorgen ervoor dat je op een veilige manier je grenzen kunt verkennen en verleggen. Goed presteren vinden wij net zo belangrijk als dat jij het bij ons naar je zin hebt. Wij kijken naar wat jij nodig hebt. Zo kun jij hier een mooie schooltijd hebben en het diploma halen dat het beste bij je past.

 

 

 

 

Contact Copernicus SG
Nieuwe Steen 11
1625 HV Hoorn
T (0229) 23 63 44
copernicus@atlascollege.nl

Verleg je grenzen