Verleg je grenzen
Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus

Wat is CKV?

Wat is CKV?

Het doel van Culturele en Kunstzinnige Vorming is dat je in contact komt met verschillende vormen en genres van kunst en cultuur. Je maakt kennis met de theorie en de praktijk van verschillende kunstdisciplines zoals theater, film, beeldende kunst, architectuur, cultureel erfgoed, muziek, dans, fotografie, wereldliteratuur en toegepaste kunst (design, mode). Hierdoor leer je verder te kijken dan je eigen neus lang is, omdat je misschien in contact komt met kunst- en cultuuruitingen die je nog nooit gezien, gehoord of ervaren hebt. 
CKV vergroot niet alleen je algemene kennis, maar je leert ook hoe je je eigen mening over kunst en cultuur kunt vormen en beargumenteren. De school organiseert verschillende kunstzinnige en culturele activiteiten, sommigen zijn verplicht, voor anderen kun je een eigen keuze maken. Zo zal je een eigen smaak ontwikkelen met betrekking tot kunst en cultuur.
Iedere leerling (behalve de examenklassen) krijgt een cultuurkaart waarmee je kortingen kunt krijgen bij veel culturele instellingen. Het geldbedrag dat aan deze kaart gekoppeld is, besteedt de school collectief, d.w.z. dat we er de gezamenlijke culturele activiteiten van betalen.

CKV  kom je in diverse vormen tijdens je hele schoolloopbaan tegen, van klas 1 tot en met je examenjaar; bijvoorbeeld als activiteit aansluitend bij een bepaald vak (denk aan geschiedenis, een excursie naar een museum), soms gekoppeld aan een project of thema (projectweek), als mogelijkheid in de COP+ uren (muziek, dans en drama), of als activiteit waarop je kunt inschrijven (bijvoorbeeld theaterbezoek).

Verder word je natuurlijk cultureel en kunstzinnig gevormd in de kunstvakken tekenen, handvaardigheid, textiele werkvormen en muziek.

Het vak CKV

Het vak CKV krijg je in klas 3 Mavo en/of in klas 4 Havo, 4 en 5 Vwo.
Wat kun je in deze vakken verwachten?

Het vak CKV in klas 3 Mavo

Het vak CKV in klas 4 Havo en 4 Vwo

Het vak CKV in klas 5 Vwo


Het vak CKV in klas 3 MAVO

CKV  is in dit leerjaar onderdeel van het vak Muziek. Aan de hand van opdrachten onderneem je 3 keer zelfstandig een culturele activiteit. Bijvoorbeeld een gebouw beschrijven en fotograferen (architectuur), naar de bioscoop of een concert. Verder bezoek je ook klassikaal een museum of andere culturele instelling. Bijvoorbeeld het scheepvaartmuseum of Nemo in Amsterdam. Voor de Kerstvakantie zijn er de Kerstworkshops, waarin je actief wordt met film, dans of theater. Als voorbereiding voor de Parijsreis bezoek je een Franse film in Cinema Oostereiland.

 
Het vak CKV in klas 4 Havo en 4 Vwo

We werken met thema’s, die elk een of twee periodes in beslag nemen.

Thema Cultuurportret
In dit thema gaan we uit van al je culturele ervaringen tot nu toe en beginnen we met de vraag: wat is cultuur eigenlijk en wie ben jij op cultureel gebied?
Door middel van diverse opdrachten laten we je zelf ontdekken dat kunst en cultuur overal om je heen is, dichterbij dan je soms zelf denkt. Je gaat in je eigen huis, wijk en woonplaats op zoek naar kunst en cultuur en je doet verslag in de vorm van foto –albums, schriftelijke en mondelinge presentaties. Verder leer je in dit thema iets over beeldende kunst, design, beeldcultuur en architectuur, dit onderdeel wordt ook getoetst.

Thema Film
Gedurende twee blokken zal je op zeer intensieve wijze ervaren hoe het is om een gezamenlijke film te maken. Naast het leren van de filmtheorie, die ook getoetst wordt,, ga je ook zelf aan de slag: Je bedenkt en maakt in groepsverband een script en een draaiboek, je leert filmen met de camera en hoe te monteren. In de les en op de praktijkdag bij Stichting Netwerk/ Breedbeeldschool leer je over alle facetten van het  filmen. Ook ga je in klassenverband, maar ook individueel naar de bioscoop en doet verslag van de film die je daar gezien hebt. Als het hele filmproces doorlopen is, lever je je film in op dvd en dan gaat de jury aan de slag. De beste films zullen genomineerd worden voor het Copernicus Filmfestival, waar de Beste Film de  Koperen Nikus wint!
 

Thema Theater
De ene helft van dit thema is de theatertheorie, waarin we vooral veel kijken naar en praten over zeer diverse vormen van theater. Je presenteert met een groepje een deel van die theorie en zoekt er voorbeelden bij. Wie werken er allemaal aan een theatervoorstelling, en wat doet bijvoorbeeld een dramaturg? Wat kan lichttechniek doen bij een voorstelling? De theatertheorie wordt getoetst. Minimaal 1 keer bezoek je individueel of met een groep een theatervoorstelling en doet daar verslag van.
In de andere helft ga je zelf spelen. Je gaat niet alleen met je verstand aan het werk, maar óók met je lichaam. Tijdens de lessen leer je de basistechnieken van het spelen.
Je doet veel samen met andere leerlingen want samenspel is heel belangrijk en leuk.  Door veel op het toneel te staan bouw je zelfvertrouwen op en aan het einde van een module vind je het vaak niet eng meer om voor een menigte te staan,te spreken of te spelen. Dit komt natuurlijk goed van pas tijdens presentaties voor andere vakken of in de verdere toekomst als je je aan mensen moet presenteren.
Plezier tijdens de lessen staat voorop, maar inzet en motivatie worden ook beoordeeld.


Het vak CKV in klas 5 Vwo

In 5 Vwo krijg je tot de kerstvakantie het vak CKV.
Je gaat in een theaterproject aan de slag met het maken van een eigentijds toneelstuk. Diverse werkvormen staan op het programma, o.a. een hoorcollege over de theatergeschiedenis met afsluitende toets,  de workshop ‘Klassiekers anno nu’ van de Toneelmakerij en het in groepen samenwerken.  Een klassiek stuk wordt door jullie bewerkt en opgevoerd voor de Kerstvakantie.

Copernicus

De Copernicus Scholengemeenschap is een school voor vwo, havo en mavo. Op onze school weet je precies waar je aan toe bent en wat er van je wordt verwacht. Als er iets niet duidelijk is, mag je het altijd vragen. Wij zorgen ervoor dat je op een veilige manier je grenzen kunt verkennen en verleggen. Goed presteren vinden wij net zo belangrijk als dat jij het bij ons naar je zin hebt. Wij kijken naar wat jij nodig hebt. Zo kun jij hier een mooie schooltijd hebben en het diploma halen dat het beste bij je past.

 

 

 

 

Contact Copernicus SG
Nieuwe Steen 11
1625 HV Hoorn
T (0229) 23 63 44
[email protected]

Verleg je grenzen