Verleg je grenzen
Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus Copernicus

Het Copernicus Fonds: een fonds voor goede doelen

In 2015 is het Copernicus Fonds opgericht, het fonds van de Copernicus SG dat op verzoek bijdraagt aan goede doelen. Er is een Copernicusfondscommissie, waarin vanuit de schoolleiding twee leden zitting nemen, drie personeelsleden en twee leerlingen.

Leerlingen en collega’s die speciale acties voor goede doelen ondernemen – zoals de Valentijnsactie en de triatlon – halen geld op voor Het Copernicus Fonds. Iedereen van binnen of buiten de school kan een beroep doen op dat fonds voor goede doelen. De Copernicusfondscommissie beslist over de aanvragen.

Criteria Copernicus Fonds

We hebben vier punten geformuleerd waarop we aanvragen bij het Copernicus Fonds bekijken.

  1. Het doel past bij een middelbare school. Dat wil zeggen dat het thema betekenis heeft voor het onderwijs aan onze leerlingen en dat leerlingen zich ervoor willen inzetten.
  2. Een of meer leerlingen, collega’s en/of ouders van onze school is/zijn actief betrokken bij het project.
  3. Die leerling(en), collega(‘s) of ouder(s), of iemand anders die erbij betrokken is, kan het project goed voor het voetlicht brengen, in de aula voor het brede schoolpubliek.
  4. Het is volstrekt duidelijk wat er met de bijdrage uit het Copernicus Fonds gerealiseerd of bereikt kan worden.

Het motto van het Copernicusfonds is ‘omdat niemand alleen voor zichzelf leeft’. Al het geld dat leerlingen bijeen brengen door bijvoorbeeld het volbrengen van een triatlon (klas 1), een klussendag (klas 2) of een valentijnsactie (de leerlingenraad), wordt in dit fonds gestort. De vraag was nu voor welke goede doelen leerlingen dit geld willen inzamelen. De organisaties van vier door een vertegenwoordiging van collega’s en leerlingen geselecteerde goede doelen gaven in de aula op school een presentatie over hun werk en over de besteding van het geld dat zij van donateurs ontvangen.

Met veel enthousiasme zijn de volgende doelen voor het voetlicht gebracht.

- Stichting Jeugdsportfonds: dit fonds creëert sportkansen voor kinderen van 4 tot 18 jaar die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een sportvereniging.

- Taart voor kids: een moeder van een oud-leerling bakt verjaardagstaarten voor kinderen van ouders die aangesloten zijn bij de Voedselbank.

- Mak Blokweer: dit is een natuureducatiecentrum met natuurspeeltuin in Blokker.

- KNGF: dit is de organisatie voor blindengeleidehonden. De aanwezigheid van pup-in-opleiding Kas op het podium bracht een behoorlijk ‘ahhhh’-volume in de zaal teweeg.

Het was niet makkelijk voor de leerlingen om uit deze vier goede doelen er twee te kiezen die hen het meest aanspraken, maar ze hebben allemaal hun twee stemmen uitgebracht. Bij deze kunnen we bekendmaken dat de stemmen geteld zijn en wie de winnaars zijn. Dat zijn geworden:

1.de KNGF

2.de Stichting Jeugdsportfonds.

Deze twee goede doelen kunnen dit schooljaar én volgend schooljaar dankzij de inzet van de Copernicusleerlingen rekenen op een flinke financiële bijdrage vanuit het Copernicusfonds.


>> Via deze link worden beide goede doelen uitgelicht: goede doelen


We hebben een hond!

Het Copernicusfonds steunt o.a. het KNGF en daarom zijn we de trotse adoptieouders geworden van Eltje. Zij is geboren op 17 september 2016 en vanaf nu zijn haar vorderingen te volgen via de Instagram account van de Copernicus (copernicusinsta).

Copernicus

De Copernicus Scholengemeenschap is een school voor vwo, havo en mavo. Op onze school weet je precies waar je aan toe bent en wat er van je wordt verwacht. Als er iets niet duidelijk is, mag je het altijd vragen. Wij zorgen ervoor dat je op een veilige manier je grenzen kunt verkennen en verleggen. Goed presteren vinden wij net zo belangrijk als dat jij het bij ons naar je zin hebt. Wij kijken naar wat jij nodig hebt. Zo kun jij hier een mooie schooltijd hebben en het diploma halen dat het beste bij je past.

 

 

 

 

Contact Copernicus SG
Nieuwe Steen 11
1625 HV Hoorn
T (0229) 23 63 44
[email protected]

Verleg je grenzen